Zašto je mleko zlo modernog doba: Mleko i kalcijum

Šta je kalcijum i gde ga možemo naći: Kalcijum je mineral koji je ljudskom telu neophodan za obavljanje brojnih funkcija kao što su izgradnja i održavanje zdravlja naših kostiju i zuba, transmisija nervnih impulsa i regulacija rada srca. U našem telu većina (99%) kalcijuma se nalazi u kostima i zubima, a ostatak je raspoređen u krvi i drugim tkivima.

Naše telo kalcijum upotrebljava iz dva izvora, hrane koju konzumiramo i suplemenata ili izvlačeći ga iz naših kostiju. Kalcijum iz kostiju koristi se onda kada nam je nivo kalcijuma u krvi previše nizak. Ovaj kalcijum morao bi biti nadoknađen u nekom trenutku ali to nije ono što se uvek desi, uglavnom zbog toga što to nije tako jednostavno i jedenje hrane bogate kalcijumom nije dovoljno.

Mleko kao izvor kalcijuma: Većina ljudi prvo pomisli na mleko i mlečne proizvoge kada im neko pomene kalcijum. No mnoga naučna istraživanja pokazala su čitav asortiman loših efekata koje mleko ima na naše zdravlje. Jedno od otkrića koja su sve zapanjila bilo je to da konzumacija mleka ne samo da rezultira u bednoj absorbciji mleka već i utiče na gubitak kalcijuma koji se u našem telu već nalazi.

Kako to? Pa protein iz mleka kao i svaki drugi protein životinjskog porekla spušta pH vrednost tela čineći ga kiselijim što pokreće mehanizam “biološke popravke”. Kalcijum je savršen neutralizator kiselosti a kao što sam već pomenula najveća količina kalcijuma se u našem telu nalazi u kostima. Naše telo koristi kalcijum iz kostiju koji nam je neophodana kako bi one ostale jake i zdrave da neutrališe kiselost mleka. Kada je kalcijum iz kostiju iskorišćen on se iz tela izbacuje putem urina. Stoga rezulat pijenja mleka je deficit kalcijuma umesto njegov rast.

Jasno je stoga zašto zemlje sa najmanjom konzumacijom mleka imaju najmanje slučajeva preloma. Nažalost većina lekara ili ignoriše ili ne zna za ove naučno dokazane činjenice.

Mleko povećava rizik preloma kostiju: Čak ni pijenje mleka u mladosti ne smanjuje rizik od preloma u starosti, već kako su Cumming i Kelinberg otkrili u njihovom istraživanju:

Konzumacija mlečnih proizvoda praktično u dvadesetoj godini povezana je sa povećanim rizikom od preloma u starosti. (“Case-Control Study of Risk Factors for Hip Fractures in the Elderly”. American Journal of Epidemiology. Vol. 139, No. 5, 1994).

A dvanaestogodišnje istraživanje medicinske sestre sa Harvarda pokazalo je da su žene koje su većina kalcijuma u ishrani dobijale iz mlečnih proizvoda lomile više kostiju od onih koje jedva da su konzumirale mleko. Ovo istraživanje bilo je sprovedeno na mešovitoj grupi koja se sastojala od 77,761 žene godina između 34 i 59.

Izvori: Harvard o kalcijumu, Razbijanje Mita o Mleku, Video doktora Majkl Gregora

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s